Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

70 χρόνια από το κάστρο του Υμηττού

Συμπληρώνονται 70 χρόνια από τις 28 Απρίλη του 1944, τότε που οι τρεις ΕΠΟΝίτες του ΕΛΑΣ της Αθήνας, ο διμοιρίτης Δημήτρης Αυγέρης και οι μαχητές Κώστας Φολτόπουλος και Θάνος Κιοκμενίδης, αντιμετώπισαν παλικαρίσια 7 ολόκληρες ώρες 200 χιτλερικούς και ταγματασφαλίτες και, αφού τους προξένησαν μεγάλες απώλειες, έπεσαν σαν ήρωες. Οι τρεις αγωνιστές, με την αντίστασή τους, κουρέλιασαν το σιδερόφρακτο ναζιστικό προσωπείο στο απόρθητο κάστρο του Υμηττού. Στο κάστρο του Υμηττού προστέθηκε μια ακόμα λαμπρή σελίδα στην ιστορία του λαού μας, που εμπνευσμένος από τις επαναστατικές κομμουνιστικές ιδέες, αντιστάθηκε και τελικά ταπείνωσε τις δυνάμεις του φασισμού απ' τη μια άκρη ως την άλλη στη χώρα μας.

Η πράξη αυτή αποτελεί και σήμερα ένα σημαντικό φάρο για τον αγώνα που καλείται να διεξαγάγει ο Λαός μας, ενάντια στους "δανειστές" Αμερικάνους και Ευρωπαίους ιμπεριαλ(η)στές, το ΔΝΤ, την ΕΕ και τους ντόπιους υποτελείς τους. Ο Λαός μας δεν θα προσκυνήσει αυτούς που κατάργησαν τις συλλογικές συμβάσεις και ψηφίζουν μέτρα για μεγαλύτερη ληστεία των εργαζομένων από το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, που έστειλαν εκατομμύρια στην ανεργία, που κλείνουν σχολεία, νοσοκομεία, που ερημώνουν και ξεπουλάνε τη χώρα και εξαπλώνουν την εξαθλίωση σε τόσες εργατικές λαϊκές οικογένειες.
Αλήθεια δεν θα έπρεπε να υπάρχει τίποτε πιο λυτρωτικό στη σημερινή βαρβαρότητα από μια γιορτή για τη θυσία των τριών ΕΠΟΝιτών.
Γιατί αυτή η ιστορία μας ανήκει. Ανήκει στον εργαζόμενο λαό, αυτόν που παράγει με τα χέρια του και το μυαλό του τα μύρια αγαθά, ενώ την ίδια ώρα γεύεται πείνα και ανασφάλεια. Ανήκει στο λαό μας που αγωνίζεται για την καθημερινή επιβίωση, γιατί ο λαός μας τόλμησε πριν από εβδομήντα χρόνια να πει ΟΧΙ στην σκλαβιά, την ίδια ώρα που το σύνολο της άρχουσας τάξης, των πλουσίων, των κομμάτων που εξουσίαζαν, οι πολιτικοί πρόγονοι αυτών που σήμερα μιλάνε στις τηλεοράσεις για ανεξαρτησία και δημοκρατία, είτε έφευγαν στο εξωτερικό είτε συγκυβερνούσαν με τον κατακτητή στα μαύρα χρόνια 1940-1944.
Από τον καιρό εκείνο, την εποχή των παππούδων και των πατεράδων μας πέρασαν 70 χρόνια. Σήμερα, δεν κατεβάζουν πια την ελληνική σημαία απ' την Ακρόπολη, μόνο κάτι απλήρωτους συμβασιούχους του υπουργείου πολιτισμού ψεκάζουν σαν τα κουνούπια οι δυνάμεις καταστολής, χτυπώντας και σέρνοντάς τους σαν τα σκυλιά. Σήμερα, δεν πουλά κανείς το σπίτι του για ένα τσουβάλι σιτάρι στους μαυραγορίτες, αλλά του το κατάσχει η τράπεζα για λίγα ευρώ. Σήμερα, δεν μας πολεμάν οι Γερμανοί με τανκς και στούκας, απλώς, μας πουλάν τα παλιοσιδερικά τους, έτσι που καταχρεωμένοι δε μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι. Σήμερα, δεν κλέβουν τη σοδιά μας, αλλά μας επιβάλλουν πρόστιμα, αν παράγουμε έστω κι ένα κιλό παραπάνω απ' το πλαφόν που έχει καθοριστεί στις Βρυξέλλες.
Την περίοδο αυτή η κυβέρνηση, δείχνει για άλλη μια φορά, ακόμα πιο αποκρουστικά, το αντιλαϊκό, αυταρχικό πρόσωπό της. Με βία, τρομοκρατία, επιστράτευση και διώξεις προσπαθούν να σταματήσουν οποιαδήποτε δίκαιο αγώνα του λαού. Φοβούνται την λαϊκή οργή και αγανάκτηση, το δίκιο των εργαζομένων που μπορεί να γίνει ποτάμι και να τους πνίξει. Φοβούνται πως μια νίκη του κινήματος θα είναι αρκετή για να εμπνεύσει και να δώσει κουράγιο στον υπόλοιπο λαό.
Kάτω από τις σημερινές συνθήκες, όταν η πολιτική της άρχουσας τάξης χαλκεύει νέα δεσμά για τη χώρα, όταν ο λαός καταδικάζεται σε αργό θάνατο, από την πείνα, τη φτώχεια και την ανεργία, όταν πλανάται πάνω από το λαό και τον τόπο το φάσμα της πτώχευσης και της χρεοκοπίας, δεν υπάρχει άλλος δρόμος σωτηρίας από τη μαζική αντίσταση και πάλη.
Όλοι όσοι δέχονται αυτήν την άγρια επίθεση, αυτοί που αποτελούν δηλαδή τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, πρέπει να ενωθούν και να παλέψουν ενάντια στους κοινούς εχθρούς τους.
Το Μ-Λ ΚΚΕ πιστεύει, πως στη σημερινή φάση της κρίσης και της άγριας επίθεσης, ο λαός μπορεί να ανατρέψει την επίθεση και να κατακτήσει δικαιώματα, μόνο με τη δική του ενεργή συμμετοχή και με τη μαζική, οργανωμένη, αποφασιστική πάλη του. Κανένα λαϊκό πρόβλημα δεν θα λυθεί, όσο ο λαός είναι αδρανής, αμέτοχος και απλός ψηφοφόρος.
Είναι η ώρα να συσπειρωθούμε αγωνιστικά. Για να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην ιμπεριαλιστική εξάρτηση της χώρας. Ενάντια στην ΕΕ το ΔΝΤ και το ΝΑΤΟ, για να ανοίξει ο δρόμος πετάγματος έξω από τη χώρα μας των ιμπεριαλιστών και της εξόδου της χώρας μας από όλους τους ιμπεριαλιστικούς συνασπισμούς.

Για Δουλειά, Ειρήνη, Δημοκρατία, Εθνική Ανεξαρτησία
ΚΑΤΩ ΤΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ
ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΞΕΝΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΗΠΑ - Ε.Ε.- ΝΑΤΟ
ΕΑΜ ΕΛΑΣ ΕΠΟΝ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ