Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΛΟΙ ΣΤΗ Γ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 25/9 (και ώρα 7μ.μ. στο 3ο Λύκειο)


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ Γ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 25/9 ΣΤΙΣ 7μ.μ.ΣΤΟ 3ο ΛΥΚΕΙΟ

ü ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΜΑΣ.
ü ΜΕ ΟΠΛΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ-ΜΕ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΓΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗ ΒΑΡΒΑΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ-ΑΝΕΡΓΙΑΣ-ΑΜΟΡΦΩΣΙΑΣ.
ü Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΕ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΜΕ ΑΙΜΑΤΗΡΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ.
ü ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.
ü ΚΑΜΙΑ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ»-ΑΠΟΛΥΣΗ.
ü ΝΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΦΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΩΝ ΕΠΑΛ.
ü ΜΑΖΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΜΟΝΙΜΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ-ΝΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΑΣΤΙΚΩΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ.
ü ΚΑΤΩ Η ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ, ΤΗΣ ΕΠΙΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ ΦΡΑΓΜΩΝ ΣΤΗ ΓΝΩΣΗ, ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΕ-Δ.Ν.Τ-ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ.

Συνάδελφοι, με μια πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρονικά δικαστική απόφαση, η συγκυβέρνηση της ολιγαρχίας (Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ) επιδιώκει να θέσει στο γύψο το συνδικαλιστικό και ευρύτερα το λαϊκό κίνημα, σε μια περίοδο επίτασης της αντιλαϊκής πολιτικής των απολύσεων, της ανεργίας, της πείνας, της λαϊκής εξαθλίωσης, με στόχο να υπηρετηθούν τα συμφέροντα της εγχώριας ολιγαρχίας και των ιμπεριαλιστών προστατών της (ΕΕ-Δ.Ν.Τ).
Συγκεκριμένα, με απόφαση του μονομελούς Πρωτοδικείου κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική η απεργίααποχή που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ, με στόχο την αντίσταση των εργαζομένων στο βάρβαρο μέτρο της «Αξιολόγησης»-Απόλυσης και με διεκδίκηση την κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων (4250, 2440 κλπ), που ισοπεδώνουν τα θεμελιώδη δικαιώματα στη σταθερή εργασία και αμοιβή, εισάγουν ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια στη λειτουργία του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα (παιδεία-υγεία-δημόσια διοίκηση, δήμοι), παράγουν «χωματερές» απολυμένων, γενικεύουν την απασχολισιμότητα, επιτείνουν τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, εμπορευματοποιούν την υγεία, δημιουργούν συνθήκες του μεροκάματου του τρόμου, κατεδαφίζουν βασικά εργασιακά, δημοκρατικά δικαιώματα και συλλογικές κατακτήσεις. Μάλιστα αξίζει να τονιστεί ότι -με βάση την απόφαση του δικαστηρίου- η απεργία της ΑΔΕΔΥ κρίνεται παράνομη και καταχρηστική, επειδή δε μπορεί να έχει ως «αίτημα την κατάργηση του νόμου» (!). Ουσιαστικά δηλ ποινικοποιείται όχι μόνο η δράση, αλλά και η σκέψη, όχι μόνο ο αγώνας, αλλά και αιτήματά του, τα οποία πρέπει να... συμμορφώνονται με το πλαίσιο της εφαρμοζόμενης αντιδραστικής πολιτικής, να παίρνουν δηλ τη μορφή της κριτικής στήριξης της στυγνά αντιλαϊκής πολιτικής, έτσι ώστε το συνδικαλιστικό κίνημα να χάσει το διεκδικητικό και ταξικό χαρακτήρα και να μετατραπεί σε μακρύ χέρι της εκάστοτε εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.
Είναι προφανές ότι μια τέτοια απόφαση είναι άρρηκτα δεμένη με το νέο αντιδραστικό νόμο, που -στην ουσία- καταργεί το δικαίωμα στην απεργία (π.χ προαπαιτούμενo κήρυξής της είναι η συμμετοχή στην απόφαση του 50%+1 των εγεγραμμένων μελών, ενώ ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα του lock out), και παράλληλα επιδιώκει να δημιουργήσει ένα συνολικότερο πολιτικό κλίμα τρομοκράτησης, απειλής, εκφοβισμού και υποταγής του λαϊκού κινήματος στο μεσαιωνικό καθεστώς της λαϊκής εξαθλίωσης, αμορφωσιάς, ανεργίας. Η πολιτική της κρατικής καταστολής -όπως αποτυπώνεται στην προαναφερόμενη αντιδραστική δικαστική απόφαση, αλλά και σε όλο το θεσμικό πλαίσιο αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος και ιμπεριαλιστικής υποδούλωσης του λαού- συμπορεύεται με τα μέτρα των γενικευμένων ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ, τα οποία είναι αποφασισμένη η κυβέρνηση να εφαρμόσει (άμεσα 15.000 απολύσεις στο δημόσιο), με τη στήριξη των ιμπεριαλιστών κηδεμόνων της, Ευρωπαίων και Αμερικάνων. Τα μέτρα της ποινικοποπίησης της συνδικαλιστικής διεκδικητικής δράσης των εργαζομένων αποδεικνύουν στην πράξη την πολιτική βούληση των εκπροσώπων του ντόπιου και ξένου μονοπωλιακού κεφαλαίου για τη ληστρική επέλαση απέναντι στο λαϊκό εισόδημα, για την κατεδάφιση κάθε μορφής εργασιακή, δημοκρατική, μορφωτική, κοινωνικο-ασφαλιστική και πολιτική κατάκτηση του λαϊκού κινήματος. Το μήνυμα της εγχώριας πλουτοκρατίας και των ιμπεριαλιστών κηδεμόνων της είναι σαφές: «απαγορεύεται η οργανωμένη συλλογική δράση του εχθρού λαού»
 Στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής, που υπαγορεύεται ευθέως από την τρόικα και την ντόπια ολιγαρχία, μπαίνουν ξανά τα λαϊκά εισοδήματα. Η επιβολή ακόμα μεγαλύτερης φοροληστρικής πολιτικής με τα νέα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, οι επερχόμενες νέες αντιλαϊκές ανατροπές σε μισθούς και συντάξεις θα βαθύνουν και θα διευρύνουν ακόμα περισσότερο τη φτώχεια και την εξαθλίωση σε πλατύτερα τμήματα του λαού. Η σταθερή, μόνιμη και ασφαλιζόμενη εργασία σβήνει από το χάρτη των εργατικών κατακτήσεων και τη θέση της λαμβάνουν κάθε μορφής ελαστικές και επισφαλείς εργασιακές σχέσεις. Οι κοινωνικές δομές (Παιδεία – Υγεία – Πρόνοια) που κατακτήθηκαν με πολύχρονους αιματηρούς αγώνες και θυσίες κατεδαφίζονται καθημερινά και χαρίζονται ως «φιλέτα» στους μεγαλοκαρχαρίες της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας». Κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ θέλουν ένα νέο δημόσιο, μακριά από τις υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα. Με εργαλείο την ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ επιβάλλονται οι ιδιωτικοποιήσεις και η γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
Η εφαρμογή της νέας αντιδραστικής πολιτικής στην εκπαίδευση επιβεβαίωσε -με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο -τις πραγματικές στοχεύσεις της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας. Τα πρωτοφανή ποσοστά σχολικής αποτυχίας στην Α' Λυκείου, το ακόμα πιο σκληρό εξεταστικό σύστημα και η συνολική αποδόμηση του περιεχομένου σπουδών, διαμορφώνουν ένα νέο μοντέλο εκπαίδευσης ακόμα πιο ταξικό για «λίγους και εκλεκτούς», που απορρίπτει τη νέα γενιά και την εκδιώκει προς την άτυπη εκπαίδευση, τη μαθητεία, τη μαύρη και ελαστική εργασία. Ο νέος νόμος δεν μπορεί να διορθωθεί αλλά μόνο να ανατραπεί.
Η εκπαίδευση μπορεί και πρέπει να μπει σε δρόμο αγωνιστικής συμπόρευσης για τη συνολική ανατροπή της επιχειρούμενης "αξιολόγησης". Οι διευθυντές των σχολείων οφείλουν να συστρατευτούν με τον κλάδο και το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα. Τους καλούμε να αντιταχθούν και να αρνηθούν μαζικά να συμμετάσχουν στην αξιολόγηση.
Μπροστά σε αυτήν τη λαίλαπα, η ΔΑΚΕ ως κυβερνητική παράταξη και οι ΣΥΝΕΚ -που ετοιμάζονται να αναλάβουν τα ηνία του «νέου» κυβερνητικού συνδικαλισμού- ψήφισαν στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ το πλαίσιο της εισήγησης, από το οποίο απουσιάζουν και οι στοιχειώδεις αναφορές στην επιχειρούμενη «αξιολόγηση», καθώς και στον νέο αντιλαϊκό νόμο για το Λύκειο, σε μια περίοδο μάλιστα επίτασης της αντιλαϊκής πολιτικής, μαζικής απόρριψης των μαθητών και επιβολής του βάρβαρου μέτρου της ατομικής «αξιολόγησης΄-απόλυσης. Ταυτόχρονα η εισήγηση αρκείται σε μια γενικόλογη περιγραφή της συγκυρίας χωρίς να κατονομάζει ή έστω να περιγράφει ποιοι είναι οι βασικοί υπαίτιοι για την πολιτική αυτή. Η ταχύτατη δεξιά «σύγκλιση» των ΣΥΝΕΚ με τη ΔΑΚΕ, την περίοδο που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντιέται στο διεθνές forum με τους εκπροσώπους του χρηματιστικού κεφαλαίου και δηλώνει την ευλάβειά του στον πάπα, επιβεβαιώνει τη θέση ότι ο «νέος αριστερός συνδικαλισμός» βρίσκεται στα χνάρια του παλιού, στρώνοντας το δρόμο για τη σισιαλδημοκρατική διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης από την «αριστερή» κυβέρνηση. Για το λόγο, αυτό οι δε δίστασαν οι δυνάμεις των ΣΥΝΕΚ να αφαιρέσουν από τις θέσεις τους ακόμα και τη διατύπωση «για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ» ώστε να ψηφιστεί η πρότασή τους από τη ΔΑΚΕ και να σχηματιστεί η απαραίτητη ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ. Η εισήγηση καταλήγει σε ένα πρόγραμμα δράσης στο οποίο γίνεται μια γενική αναφορά για απεργία στο πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη.
ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΩΝ ΝΟΜΩΝ:

  • ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ»-ΑΠΟΛΥΣΗ,
  • ΓΙΑ ΤΟ «ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ» ΤΟΥ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΣΦΑΓΕΙΟΥ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ,
  • ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ.

ΝΑ ΑΝΤΙΤΑΞΟΥΜΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ,
ΤΟΥ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΥ ΜΑΖΙΚΟΥ-ΕΝΩΤΙΚΟΥ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΥ ΑΓΩΝΑ.

ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΚΑΙΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ.

ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ-ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ.