Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Κάτω τα χέρια από την κυριακάτικη αργία (ΕΡΓ.Α.Σ.)

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες
Με απόφαση του υπουργού ανάπτυξης τα καταστήματα στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας θα ανοίγουν όλες τις Κυριακές του χρόνου. Η απόφαση αυτή η οποία καταστρατηγεί ακόμα και τον ίδιο τον αντεργατικό νόμο που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, αποτελεί μία ακόμα προκλητική ενέργεια που στρέφεται ενάντια στα στοιχειώδη πλέον δικαιώματα των εργαζομένων. Με τη νέα απόφαση του υπουργού ανάπτυξης ολοκληρώνεται η κατάργηση του πενθήμερου σε ένα μεγάλο τμήμα εργαζομένων που είναι οι εργατοϋπάλληλοι και φυσικά θα ακολουθήσει και σε άλλους κλάδους.
Η απόφαση αυτή που βρίσκει ριζικά αντίθετους όλους τους εργαζόμενους, βρίσκει ταυτόχρονα αντίθετη και την συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών των μικρών καταστημάτων που αντιλαμβάνονται ότι με τον τρόπο αυτό σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα αναγκαστούν να κλείσουν. Οι μόνοι που εκφράζουν ικανοποίηση για το νέο μέτρο είναι οι ιδιοκτήτες των μεγάλων αλυσίδων που ουσιαστικά είναι αυτοί που επέβαλαν το μέτρο αυτό.
Η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια των ιδιοκτητών των αλυσίδων προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα σαν αναγκαία για να καλυφθεί η αυξημένη τουριστική κίνηση και για να καλυφθούν οι ανάγκες του καταναλωτικού κοινού. Πρόκειται για μια μεγάλη απάτη αφού οι πραγματικοί λόγοι των μέτρων αυτών είναι εντελώς διαφορετικοί.
Η κυβερνητική επιδίωξη έχει διπλό στόχο. Από τη μία μεριά έρχεται να ολοκληρώσει την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, αφού ουσιαστικά καταργεί το πενθήμερο, μετατρέπει την εργασία των εργατοϋπαλλήλων σε εργασία βάρδιας, διαλύοντας ακόμα και οικογένειες που είχαν προσαρμόσει τη ζωή τους στη σταθερή εργασία με αργία την Κυριακή. Ταυτόχρονα με τον τρόπο αυτό ενταφιάζει οριστικά τα μικρομάγαζα που όπως είναι φυσικό θα αδυνατούν να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα με την επί πλέον λειτουργία και οι οποίοι θα είναι υποχρεωμένοι ή να κλείσουν, ή να εκβιάζουν τους εργαζόμενους για πρόσθετη εργασία χωρίς αμοιβή.
Εργαζόμενοι, εργαζόμενες
Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Αυτή η πολιτική πρέπει να αποκρουστεί σήμερα στο εμπόριο, χθες στα νοσοκομεία, τα σχολεία, τους δήμους, την χαλυβουργία και σε κάθε χώρο δουλειάς, που η πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου και της τρόικα καταστρέφουν τη ζωή μας. Οι απαντήσεις δεν είναι πολλές. Στη πραγματικότητα είναι μία.

Ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ
Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε
Μοναδική εγγύηση ο ανυποχώρητος παρατεταμένος αγώνας.