Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ

✔Ούτε μια ώρα χαμένη – Ανατρέπουμε τους συσχετισμούς!
✔Τα σωματεία και οι αγώνες στα χέρια των εκπαιδευτικών!
✔Αγώνας διάρκειας ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ – ολιγαρχίας!
✔Αλληλεγγύη στους λαούς που δοκιμάζονται από τη βαρβαρότητα των ιμπεριαλιστικών πολέμων!
✔Υπερασπιζόμαστε το Δημόσιο Σχολείο!
✔Όλα τα παιδιά στο Σχολείο!
✔Παλεύουμε για να ζούμε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας!
Ιμπεριαλισμός και πόλεμος.
 Το ρολόι του κόσμου γυρνάει αντίστροφα. Οι πολεμικές μηχανές των ιμπεριαλιστών και στις δύο όχθες του Ατλαντικού ανάβουν ξανά. Από κοινού Αμερικάνοι, Ευρωπαίοι και Ρώσοι ιμπεριαλιστές σπέρνουν με βόμβες τη Συρία και τη μέση Ανατολή, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας του ISIS. Αυτοί που όπλισαν και εξέθρεψαν και θέριεψαν το σκοταδιστικό, θεοκρατικό και βαθύτατα αντιδραστικό μόρφωμα του ISIS, χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τη στυγερή δολοφονία δεκάδων αθώων ανθρώπων στη Γαλλία. Την ίδια στιγμή ΗΠΑ, Γαλλία και Ρωσία αξιοποιούν το προβοκατόρικο, δολοφονικό και τρομοκρατικό χτύπημα για να κλιμακώσουν τις πολεμικές επιχειρήσεις τους, για να ξαναχαράξουν με το αίμα των λαών τα σύνορα σε ολόκληρη τη Mέση Ανατολή.

Εκμεταλλευόμενοι τη σφαγή στη Γαλλία, οι Eυρωπαίοι ιμπεριαλιστές θέλουν να μετατρέψουν την Ευρώπη σε ένα απέραντο σιδηρόφρακτο φρούριο. Υψώνοντας φράκτες και τείχη. Θαλασσοπνίγοντας τα καραβάνια των προσφύγων και των μεταναστών, που επέζησαν από τη φρίκη των πολέμων που οι ίδιοι έσπειραν. Αξιοποιούν το δολοφονικό χτύπημα για να χτυπήσουν καίρια για μια ακόμα φορά τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, εντείνοντας την αστυνομοκρατία και τους κρατικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς. Για να νομιμοποιήσουν την ιμπεριαλιστική επιθετικότητά τους και την αντιμεταναστευτική πολιτική, συγκαλύπτουν και εκτρέφουν ξενοφοβικές, τρομολαγνικές και ρατσιστικές αντιλήψεις απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, στρέφοντας λαούς ενάντια σε λαούς.

Στη χώρα μας, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε έρμαιο και ουρά της πολιτικής των Αμερικανο-ευρωπαίων ιμπεριαλιστών. Η υποτακτικότητα και η υποτέλειά της απέναντι στις επιταγές της ΕΕ στην εφαρμογή της αντιμεταναστευτικής πολιτικής, τείνει να μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύφων. Ταυτόχρονα δεν διστάζει να προσφέρει γη και ύδωρ στους ιμπεριαλιστές για τη νέα επέλασή τους ενάντια στους λαούς της Συρίας και της Μέσης Ανατολής, να μετατρέψει ολόκληρα νησιά σε αμερικανό-ΝΑΤΟϊκές βάσεις και πολεμικά ορμητήρια. Δηλώνει έτοιμη να παραχωρήσει ό,τι της ζητηθεί για τη νέα ιμπεριαλιστική «σταυροφορία».

Οι δημοκράτες, προοδευτικοί και αριστεροί εκπαιδευτικοί από άποψη παραδόσεων, αγώνων και πολιτικής αναγκαιότητας, αποτελούν αναπόσπαστο και αταλάντευτο τμήμα του αντιπολεμικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.
Απέναντι στη νέα θηριωδία και την ιμπεριαλιστική επέλαση Αμερικάνων – Ευρωπαίων και Ρώσων αντιτάσσουμε την ανάπτυξη ενός ισχυρού Αντιπολεμικού – Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου που θα εκφράζει γνήσια την αλληλεγγύη του προς τους δοκιμαζόμενους λαούς και το οποίο θα αγωνίζεται για:

✔Να φύγει η Ελλάδα από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ

✔Να φύγουν όλες οι αμερικανο-νατοϊκές βάσεις από τη χώρα

✔Την ειρήνη και τη φιλία των λαών της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων ενάντια στα φιλοπόλεμα σχέδια των μιλιταριστών και των πολεμοκάπηλων

✔Τη νίκη και την ανεξαρτησία των λαών από τα δεσμά του ιμπεριαλισμού.


Η νέα μνημονιακή επέλαση συντρίβει το λαό και τις κατακτήσεις του

Η χώρα μας και ο λαός κλυδωνίζονται για έκτη συνεχή χρονιά από τη συνεχιζόμενη και εντεινόμενη καπιταλιστική κρίση. Τα πλατιά λαϊκά στρώματα βρίσκονται αντιμέτωπα με το νέο κύκλο αντιλαϊκής επέλασης, του τρίτου μνημονίου υποδούλωσης και εξαθλίωσης, το οποίο φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί που μέχρι χθες κήρυτταν πως θα καταργούσαν τα μνημόνια, θα ανέτρεπαν κάθε αντιλαϊκή πολιτική, αποκαλύπτονται σήμερα ως πιστοί υπηρέτες και εκφραστές των συμφερόντων της ντόπιας ολιγαρχίας. Αποδεικνύονται άξιοι συνεχιστές και υπηρέτες της πολιτικής εκείνης που χαλκεύει τα νέα δεσμά εξάρτησης απέναντι στους ιμπεριαλιστές δυνάστες.

Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού εξαπάτησε το λαϊκό αίσθημα με τη δημαγωγία και τις κάλπικες διακηρύξεις της περί δήθεν φιλολαϊκής πολιτικής μέσα στο πλαίσιο της αντιδραστικής ΕΕ, πέρασε ανοιχτά και απροκάλυπτα στην απέναντι όχθη του ποταμού. Αγνοώντας το συντριπτικό όχι και την αποχή του ελληνικού λαού, οδηγήθηκε γρήγορα στην πλήρη, ταπεινωτική και άνευ όρων παράδοση και υποταγή της στους Ευρωπαίους δανειστές. Μέσα σε κλίμα «εθνικής ενότητας και ομοψυχίας» και από κοινού με τις κατ’ εξοχήν μνημονιακές δυνάμεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι (και εσχάτως της Ένωσης Κεντρώων) επιβάλλουν τώρα τη νέα μνημονιακή πολιτική στις πλάτες του λαού.

Ο κατάλογος των αντιλαϊκών μέτρων δεν έχει τελειωμό. Νέα μεγαλύτερη φοροληστεία. Εκ νέου επιβολή του ΕΝΦΙΑ. Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Πλήρης διάλυση και συντριβή της κοινωνικής ασφάλισης και μετατροπή της σε ανταποδοτική (ό,τι πληρώσεις – παίρνεις). Διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων και λεηλασία των εισφορών των εργαζομένων. Δουλειά μέχρι τα… βαθιά γεράματα. Νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις έτσι που να πεινάνε πλέον και όσοι εργάζονται. Ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας (λιμάνια, αεροδρόμια, δρόμοι, ενέργεια κλπ) και εκποίησή της στο βωμό του δημοσίου χρέους. Όλα τα παραπάνω είναι μόνο λίγα από τα δεκάδες εφαρμοστικά μέτρα και τα προαπαιτούμενα τα οποία έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Οι αγωνιώδεις προσπάθειες για την εξεύρεση ισοδύναμων, τα υποτιθέμενα παράλληλα κυβερνητικά προγράμματα είναι ψεύτικα λόγια για να κάμψουν τη λαϊκή αγανάκτηση και να απορροφήσουν τους κραδασμούς, να παρατείνουν το κλίμα της αναμονής ώστε να συνεχίσουν ανεμπόδιστα το καταστροφικό έργο τους.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες επιβεβαιώνεται πως μόνο ο ανυποχώρητος, μαζικός και παρατεταμένος αγώνας του λαού και των εργαζομένων μπορεί να βάλει φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική. Να ανακόψει τη νέα επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού. Να διεκδικήσει και να επανακατακτήσει όλες τις εργατολαϊκές κατακτήσεις και δικαιώματα που καταργήθηκαν τα χρόνια της μνημονιακής κόλασης. Να ανατρέψει συνολικά την πολιτική των μνημονίων.


Η πολιτική των μνημονίων στην εκπαίδευση συνεχίζεται αμείωτη

Πολύ γρήγορα αποδείχθηκε πως η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στην εκπαίδευση ήταν άνθρακες ο θησαυρός. Τι κι αν επένδυσε ο ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική του με αέρα «δημοκρατικοφάνειας» βάζοντας τους εκπαιδευτικούς να ψηφίζουν τους προϊσταμένους τους; Οι δέκα μήνες της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζονται από την απόλυτη και καθολική συνέχιση της ίδιας μνημονιακής πολιτικής στην εκπαίδευση. Από τις κυβερνητικές πλέον θέσεις ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται πλήρως ολόκληρη την προηγούμενη πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Την πολιτική εκείνη που έσβησε από το χάρτη πάνω από 1500 σχολεία σε όλη τη χώρα, που επέβαλε με την πυγμή και την πιο βάρβαρη καταστολή της επιστράτευσης την αύξηση του ωραρίου, που κόντυνε τη δημόσια εκπαίδευση, επιβάλλοντας το «νέο» Λύκειο της φτηνής κατάρτισης, του κατακερματισμού και των πολλαπλών ταξικών πλεγμάτων και φίλτρων, που φτώχυνε τους εκπαιδευτικούς.

Απέναντι στα δραματικά αδιέξοδα της εκπαίδευσης η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει τη γενικευμένη ελαστική και επισφαλή εργασία και την πολιτική των μηδενικών διορισμών μονίμων εκπαιδευτικών. Οι πιο πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Ν. Φίλη, ότι περίπου 2000 κενά δεν θα καλυφθούν στη φετινή χρονιά, είναι η πιο κυνική ομολογία της συνέχισης της μνημονιακής πολιτικής στην εκπαίδευση. Από την πολιτική των μηδενικών διορισμών πλήττονται άμεσα τα πιο ευαίσθητα τμήματα της εκπαίδευσης όπως τα σχολεία ειδικής αγωγής, ενώ η επαγγελματική εκπαίδευση βρίσκεται στα όρια της πλήρους εγκατάλειψης.


Δεν έχουν τελειωμό τα μέτρα για τους εκπαιδευτικούς

Οι μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι στους Ευρωπαίους δανειστές είναι σαφείς. Η εκ νέου αύξηση του ωραρίου πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Αποτελεί έναν από τους όρους του τρίτου Μνημονίου. Άλλωστε συνάδει και με τις «βέλτιστες πρακτικές στην εκπαίδευση» του ΟΟΣΑ, με τον οποίο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία. Ταυτόχρονα προχωρά με γοργούς ρυθμούς για να εφαρμοστεί από την αρχή της νέας χρονιάς το νέο μισθολόγιο – φτωχολόγιο που αφορά όλους τους εκπαιδευτικούς και τους δημοσίους υπαλλήλους. Τα κυβερνητικά επιτελεία βρίσκονται σε αδιάκοπη δουλειά για να προετοιμάσουν το νέο μισθολόγιο που θα επιβάλλει νέα μεγαλύτερη φτώχεια για το σύνολο των εκπαιδευτικών και θα τη συνδέσει άμεσα με την πιο σκληρή μορφή αξιολόγησης κατά τα πρότυπα των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει τα δόντια της απέναντι στο οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, τις ελευθερίες και τα δικαιώματά του. Από τις μνημονιακές δεσμεύσεις της απέναντι στους Ευρωπαίους για αντιδραστική αναδιάρθρωση και περιορισμό όλων των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων μέχρι την πιο πρόσφατη απόφασή του για δραστικό περιορισμό στη συνδικαλιστική δράση αναπληρωτών εκπαιδευτικών, η κατεύθυνση είναι μία. Λιγότερα δικαιώματα, λιγότερο σωματείο, λιγότερες διεκδικήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί που βρίσκονται σε καθεστώς ελαστικής και επισφαλούς εργασίας (αναπληρωτές, ωρομίσθιοι) αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση δια χειρός Ν. Φίλη, ως εργαζόμενοι «δεύτερης κατηγορίας» χωρίς συνδικαλιστικά δικαιώματα, χωρίς τη δυνατότητα συλλογικής διεκδίκησης.


Τα σωματεία και οι αγώνες στα χέρια των εκπαιδευτικών

Απέναντι στον κοινωνικό οδοστρωτήρα, στη νέα αντιλαϊκή θύελλα που ακούει στο όνομα τρίτο μνημόνιο και έχει υπηρέτες του τη νέα συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ακροδεξιούς των ΑΝΕΛ, υπάρχει μόνο ένας δρόμος. Αυτός του ανειρήνευτου αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Μόνο ένα πλατύ και αγωνιστικό μέτωπο λαϊκών και εργατικών δυνάμεων μπορεί να ανακόψει την πορεία του κοινωνικού Αρμαγεδδώνα κυβέρνησης – ιμπεριαλιστών. Όπλα μας τα σωματεία, οι γενικές συνελεύσεις, οι επιτροπές αγώνα.

Στις εκλογές για την ανάδειξη των νέων ΔΣ των εκπαιδευτικών σωματείων το δίλημμα είναι σαφές. Από τη μια πλευρά νέοι και παλιοί κυβερνητικοί (ΣΥΝΕΚ – ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚ) θέλουν να επιβάλλουν γενικό σιωπητήριο στις μαχόμενες τάξεις της εκπαίδευσης, να πείσουν πως πρέπει να γίνει αποδεκτή ως γενόμενη η μέχρι τώρα πολιτική, πως τα αιτήματα που έβγαλαν μαζικά τους εκπαιδευτικούς στους δρόμους του αγώνα πρέπει να μπουν στα χρονοντούλαπα της ιστορίας, να γίνουν «εικονοστάσι». Η γραμμή αυτή είναι παλιά και δοκιμασμένη. Οδηγεί πάντα στο ίδιο αδιέξοδο της απογοήτευσης, της αποστράτευσης και της συνθηκολόγησης. Οι νεόκοποι κυβερνητικοί συνδικαλιστές θέλουν με κάθε τρόπο να μετατρέψουν τα σωματεία σε παραρτήματα και ουραγό της κυβερνητικής πολιτικής. Επιδιώκουν να μετατρέψουν με την πολυγλωσσία τους τα σωματεία σε απορροφητήρες κραδασμών της γενικευμένης δυσαρέσκειας.

Οι δυνάμεις του Εκπαιδευτικού Ομίλου αγωνίζονται μέσα στα σωματεία ενάντια στη χρεοκοπημένη γραμμή της συνθηκολόγησης και της υποταγής που προβάλλουν οι δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Βρισκόμαστε σε πλήρη αντιπαράθεση με τις δυνάμεις του ρεφορμισμού που μετατρέπουν τα σωματεία σε συνδιαχειριστικά και γραφειοκρατικά όργανα, παραρτήματα της κυβερνητικής πολιτικής. Αντιπαλεύουμε τη γραμμή του αναχωρητισμού και του σεχταρισμού που συμβάλλει στην αποσυγκρότηση των εκπαιδευτικών και των σωματείων τους.

Αντίθετα ο Εκπαιδευτικός Όμιλος παλεύει με ανιδιοτέλεια και ακούραστα μέσα στα σωματεία για να αποκαλύψει τον πραγματικό ταξικό αντίπαλο, να πείσει τους ενδιάμεσους, να συγκροτήσει την αγωνιστική – ταξική – αριστερή πτέρυγα μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών. Θέλουμε να γίνουν τα συνδικάτα η φωνή και η γροθιά του κόσμου της εκπαίδευσης που πλήττεται από την πολιτική της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος είναι ανηφορικός. Θα 'ναι όμως νικηφόρος.

Στις επερχόμενες εκλογές τα σωματεία και οι αγώνες μπορούν και πρέπει να γίνουν υπόθεση των εκπαιδευτικών

✔Εγγραφή όλων (μόνιμοι – αναπληρωτές – ωρομίσθιοι) στα σωματεία χωρίς όρους και προϋποθέσεις!

✔Δημοκρατική λειτουργία των σωματείων. Μαζικές Γενικές Συνελεύσεις – Επιτροπές Αγώνα!

✔Αγωνιστική ανασυγκρότηση των σωματείων. Δυνατή ταξική – αριστερή πτέρυγα!

✔Πανεργατικό – παλλαϊκό μέτωπο αγώνα

Αγωνιζόμαστε για

✔Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλους τους νέους

✔Κανένα παιδί, κάτω από τα 18, έξω από τις εκπαιδευτικές δομές

✔Ενιαίο Δημόσιο Δωδεκάχρονο Σχολείο

✔Την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ - ολιγαρχίας

✔Να σπάσουν τα δεσμά της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης