Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Γ.Σ. της ΕΛΜΕ Ηρακλείου την Τετάρτη 17 Οκτώβρη





Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Οκτώβρη η τακτική Γ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε Ηρακλείου στο 2ο Λύκειο Ηρακλείου (που βρίσκεται στη συνοικία της Θερίσσου) και όχι στο 3ο Λύκειο που παραδοσιακά αποτελεί το σχολείο των Γ.Σ. και βρίσκεται στο κέντρο. Την απόφαση για την …αλλαγή του χώρου της Γ.Σ. πήρε η γραφειοκρατική πλειοψηφία του Δ.Σ. (Εκπαιδευτική Προοπτική-Δίκτυο, Εκπαιδευτικοί Μπροστά και ΠΕΚ ή ΠΑΣΚ).
Η αλλαγή του χώρου της Γ.Σ., εν όψει μάλιστα της ογκούμενης αδιοριστίας, της υπολειτουργίας των περισσότερων σχολείων και της εξαγγελίας των νέου αντιδραστικού συστήματος πρόσληψης -που εξωθεί στον καιάδα τους πολύπαθους αναπληρωτές και με τη βούλα του νόμου- σαφώς και δεν ήταν τυχαία. Κατατέθηκε από την κυβερνητική «Εκπαιδευτική Προοπτική-Δίκτυο», για να βάλει ακόμη περισσότερα εμπόδια στους λίγους και… ηρωικώς αντιστεκόμενους συναδέλφους που εξακολουθούν να πιστεύουν στη συλλογική πάλη και, με τη στάση τους, δείχνουν τη δύναμή τους να ξεπερνούν τα «τείχη» που στήνουν γύρω τους οι εντεταλμένοι συνδικαλιστικοί φρουροί της κυβερνητικής και γενικά της αντιλαϊκής πολιτικής.
Παρά τις δυσκολίες -και με δεδομένο ότι Γ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε έγινε και την προηγούμενη εβδομάδα μετά από πρόταση της παράταξής μας λόγω της κωλυσιεργίας της ΟΛΜΕ- συγκεντρώθηκαν στο αμφιθέατρο περίπου 50 συνάδελφοι που ήταν κυρίως αναπληρωτές και οι συνήθεις πείσμωνες αριστεροί και σταθεροί υποστηρικτές των συλλογικών διαδικασιών και της μαζικής πάλης του σωματείου.
Ήδη από την αρχή της συνέλευσης, ο πρόεδρος και εκπρόσωπος της «Εκπαιδευτικής Προοπτικής» έδειξε… τη δυσφορία του για τη συλλογική διαδικασία, την οποία επιθυμούσε να διαλύσει, πριν ακόμη αρχίσει να μαζικοποιείται. Επειδή αντιληφθήκαμε εγκαίρως την… ευγενή διάθεσή του, καταθέσαμε πρόταση για τη διαδικασία, καλώντας τον να δώσει το λόγο πρώτα στους παρευρισκόμενους συναδέλφους και στη συνέχεια στους εκπροσώπους των παρατάξεων στο Δ.Σ., για να πραγματοποιηθεί ανοιχτό Δ.Σ. και να ληφθούν, έστω, κάποιες αποφάσεις. Γιατί πάγια τακτική της κυβερνητικής παράταξης είναι… να καταργεί ακόμη και τη λειτουργία του Δ.Σ. με αφορμή την έλλειψη μαζικότητας της συνέλευσης.
Οι πρώτες σύντομες τοποθετήσεις των συναδέλφων έδειξαν το ασύνδετο της αγωνίας τους με την παραλυτική λογική των κυρίαρχων παρατάξεων. Τα μέλη της παράταξής μας, της Αγωνιστικής Παρέμβασης Εκπαιδευτικών, με τις σύντομες παρεμβάσεις τους, έθιξαν τα φλέγοντα ζητήματα, όπως είναι η άρνηση των κυρίαρχων παρατάξεων να καταδικάσουν την εφαρμογή του καθηκοντολογίου (π.χ. 2ο Λύκειο) και την πολιτική της αδιοριστίας που οδηγεί, ιδιαιτέρα τα ειδικά σχολεία (Μουσικό και Καλλιτεχνικό), σε πλήρη διάλυση, αλλά και η υποστήριξή τους στις ευγενείς χορηγίες…, υποστήριξη που δείχνει το δρόμο της υποταγής. Αυτό το πνεύμα της υποταγής αποτυπώθηκε παραστατικά στην…τοποθέτηση-ανάγνωση κειμένου από την εκπρόσωπο της ΠΕΚ ή ΠΑΣΚ που επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά πως, έστω κι αν το ΠΑΣΟΚ πνέει τα λοίσθια (ως ΚΙΝΑΛ ή όπως αλλιώς επιβιώνει πολιτικά), όμως το μάθημα του εργοδοτικού-υπνωτικού συνδικαλισμού, που εδραίωσε, καλά κρατεί. Ούτε αιδώς, ούτε μνήμη υπάρχει σε αυτή την παράταξη. Έχει μόνο σταθερή προσήλωση στο ρόλο του φρουρού της πολιτικής που ματώνει το λαό, ρόλος που την ανταμείβει με μια… συνδικαλιστική καρέκλα.
Το αρνητικό κλίμα που δημιούργησε η ανιαρή ανάγνωση του διαιωνιζόμενου Πασοκικού εργοδοτισμού, προσπαθήσαμε να ανατρέψουμε ως παράταξη, μέσω της εκπροσώπου μας στο Δ.Σ. που πήρε αμέσως το λόγο, καταδεικνύοντας τα αίτια της απομαζικοποίησης και καταγγέλλοντας την εντεταλμένη υπηρεσία του κοινωνικού υπνωτισμού που τηρούν οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές, νυν και πρώην κυβερνητικοί. Έτσι, άναψαν τα αίματα, όπως αποτυπώθηκαν στις διακοπές και τις παρεμβάσεις των… παρατάξεων «Εκπαιδευτική Προοπτική και Εκπαιδευτικοί Μπροστά». Επιχειρήσαμε δηλαδή να ανεβάσουμε το πολιτικό θερμόμετρο στο επίπεδο των αξιώσεων που αντιστοιχούν στις θέσεις και τους στόχους της πάλης μας: τονίσαμε τη συγκυρία της παραίτησης του Κοτζιά, συνδέοντάς την με την Αμερικανοδουλεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τη διεύρυνση των βάσεων (Σούδα-Τυμπάκι) και την παράδοση της χώρας στη Νατοϊκή πολεμική μηχανή. Εστιάσαμε στη σφαγή… των αναπληρωτών με το νέο σύστημα διορισμού και απαιτήσαμε τη μονιμοποίησή τους, διεκδικώντας την κατοχύρωση της προϋπηρεσίας και του χρόνου κτήσης του πτυχίου ως προϋποθέσεων του διορισμού τους.
Αντιπαρατεθήκαμε στη διγλωσσία των παράταξης των αναπληρωτών «Εκπαιδευτικοί Μπροστά» που… ποιεί τη νήσσα στο αμφιθέατρο, αλλά υποστηρίζει στο διάδρομο κάθε διαδικασία διχασμού και καιροσκοπισμού. Παράλληλα, με τις κατάλληλες ερωτήσεις, αποκαλύψαμε την πλήρη ταύτιση της κυβερνητικής «Εκπαιδευτικής Προοπτικής» με τα μέτρα Γαβρόγλου, που κλείνουν την πόρτα του σχολείου στους αναπληρωτές, ιδιαιτέρα σε αυτούς που δεν έχουν… επιτυχία στον ΑΣΕΠ (!). Επίσης, ελέγξαμε το ΠΑΜΕ-ΑΣΕ για την κατάθεση από το ΚΚΕ στη Βουλή ερώτησης σχετικά με την αναγκαιότητα στήριξης του διορισμού των αναπληρωτών που έκαναν προσφυγή, στρεφόμενοι ενάντια στους συναδέλφους τους και καταγγείλαμε την εισήγηση της ΟΛΜΕ ως ασύμβατη με τις ανάγκες των εργαζομένων και συμβασιούχων.
Επιπλέον, αναδείξαμε την ανάγκη της ανάληψης δράσης του σωματείου εν όψει της απεργίας της ΑΔΕΔΥ, καταθέτοντας πρόταση για ενημέρωση των σχολικών συγκροτημάτων με ταυτόχρονη υποβολή αιτήματος χορήγησης άδειας από τη Διεύθυνση. Η πρόταση καταψηφίστηκε από τις τρεις εργοδοτικές παρατάξεις, που επιβεβαίωσαν ξανά το ρόλο τους. Καταθέσαμε ακόμη πρόταση στήριξης της Κινητοποίησης των φορέων του Καπετανάκειου για την άμεση παράδοση του κτιρίου (2ωρη στάση και συλλαλητήριο την Πέμπτη 18 Οκτώβρη) και πρόταση κήρυξης 2ωρης στάσης την Παρασκευή 19 Οκτώβρη, με στόχο την πραγματοποίηση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ενάντια στο νέο σύστημα πρόσληψης-απόρριψης των αναπληρωτών, στήριξης του αιτήματος των μαθητών και γονέων του ΕΠΑΛ των Μοιρών για την επαναλειτουργία ης ειδικότητας των ηλεκτρολόγων και κάλυψης των κενών που παραμένουν ακόμη στα 180 (!), δηλ σε ποσοστό ρεκόρ.